Om- och tillbyggnation

Här hittar du ett urval av de referensobjekt på om- och tillbyggnationer som Byggingenjörsbyrån har ritat genom åren.
Klicka på ”Läs mer” vid det hus som du är intresserad av för att läsa mer om huset.
Under referenserna kan du läsa allt som har med om- och tillbyggnation att göra. Läs mer här!

Villa 4155 tillbyggnation
Villa 4155

Tillkommande boarea 74 kvm

Villa 1970 tillbyggnation
Villa 1970

Tillkommande boarea 89 kvm

Villa tillbyggnation
Villa 6086

Tillkommande boarea 40 kvm

Villa 10100 tillbyggnation
Villa 10100

Tillkommande boarea 101 kvm

Villa 9455 tillbyggnation
Villa 9455

Tillkommande boarea 56 kvm

Villa 9066

Tillkommande boarea 160 kvm

Villa 10395

Tillkommande boarea 40 kvm

Tillbyggnation
Villa 7333

Tillkommande boarea 42,5 kvm

Tillbyggnation
Villa 6854

Tillkommande boarea 40 kvm

Villa 4808

Tillkommande boarea 41 kvm

Villa 5851

Tillkommande boarea 83 kvm

Villa 6205

Tillkommande boarea 12 kvm

Villa 6209

Tillkommande boarea 16 kvm

Villa 6363

Tillkommande boarea 142 kvm

Villa 7203

Tillkommande boarea 126 kvm

Villa 7452

Tillkommande boarea 97,5 kvm

Villa 8242

Tillkommande boarea 23 kvm

Villa 8250

Tillkommande boarea 57 kvm

Villa 8384

Tillkommande boarea 35 kvm

Tillbyggnation
Villa 8855

Tillkommande boarea 31 kvm

Villa 9194

Tillkommande boarea 28,5 kvm

Villa 9073

Tillkommande boarea 22 kvm

Villa 8930

Tillkommande boarea 38 kvm

Villa 8562

Tillkommande boarea 13 kvm

Villa 8315

Tillkommande boarea 12 kvm

Villa 7814

Tillkommande boarea 30 kvm

Villa 8273

Tillkommande boarea 19 kvm

Villa 7221 tillbyggnation
Villa 7221

Tillkommande boarea 76 kvm

Villa 8321 tillbyggnation
Villa 8321

Tillkommande boarea 5 kvm

Villa 7811

Tillkommande boarea 38 kvm

Villa 8934

Tillkommande boarea 12 kvm

Tillbyggnation fritidshus 878
Villa 878

Tillkommande boarea 26 kvm

Villa 6277

Tillkommande boarea 153 kvm

Om och tillbyggnation
Villa 9369

Tillkommande boarea 67 kvm

Om och tillbyggnation prästgård
Villa 9954

Tillkommande boarea 145 kvm

Villa 2780

Tillkommande boarea 47 kvm

Påbyggnation
Villa 9687

Tillkommande boarea 55 kvm

Tillbyggnation
Villa 9900

Tillkommande boarea 61 kvm

Tillbyggnation
Villa 6368

Tillkommande boarea 44 kvm

Om- och tillbyggnation/ tillbyggnad

Är huset för litet? Känns planlösningen omodern? Saknas utrymme för förvaring? Är trappan till övervåningen placerad precis vid ytterdörren så att grus och smuts dras runt i hela huset på nolltid?

Om det är mer yta som behövs uppstår många frågor. Åt vilket håll ska man bygga ut? Vilken lösning innebär minst påverkan på befintlig konstruktion? Vad blir mest ekonomiskt? Hur söker man bygglov? Det är oftast bra att börja med att göra en lista över funktioner som fattas i det befintliga huset. Med den som utgångspunkt kan man sedan skissa på ombyggnationen eller tillbyggnaden.

Byggingenjörsbyrån har lång och bred erfarenhet och lotsar er genom hela processen. Börja med att boka en kostnadsfri konsultation som ett första steg. Ni får då ta del av vår kompetens inom både arkitektur och konstruktion och får en klarare bild av hur ert framtida hus kan komma att se ut. Vi kan sedan hjälpa till att ta fram förslag på ombyggnation eller tillbyggnad, bygglovsritningar, konstruktionsritningar, förfrågningsunderlag inför upphandling, kontraktsskrivning, kontrollansvar under byggnationen och besiktning.

När vi tar oss an ett projekt frö om- och tillbyggnation börjar vi med att undersöka förutsättningarna för byggnationen. Om det är möjligt så beställer vi ritningar från arkiv på det befintliga huset. För områden som är detaljplanerade tolkar vi detaljplanen. Det finns till exempel oftast begränsningar i hur stort du får bygga, hur många våningar och hur högt ett hus får vara. Ibland finns även begränsningar vad gäller takvinkel och färgsättning. Vi undersöker också om det finns särskilda hinder för att genomföra åtgärder på byggnaden, såsom särskilt värdefull kulturmiljö, skyddsintresse mm.

Vid startmötet pratar vi igenom förutsättningar och önskemål samt mäter upp det befintliga huset. Ofta skissar vi redan på plats upp en möjlig planlösning och diskuterar olika lösningar för konstruktionen. Uppvärmning, ventilation, ungefärliga kostnader för om- och tillbyggnation är andra ämnen som ofta kommer upp.

Vid lite mer komplexa tillbyggnader eller om flera idéer känns intressanta kan man välja att börja med två förslag för en om- och tillbyggnation. När vi sedan ritar upp förslaget har vi stor nytta av vi arbetar både med arkitektur och konstruktion på Byggingenjörsbyrån. Medan förslaget eller förslagen ritas stämmer vi av med konstruktör för att inte föreslå åtgärder som kräver alltför stora ingrepp i de bärande delarna av huset. Det mesta går att lösa men om man är medveten om konsekvenserna en åtgärd medför så kan mindre justeringar göra att slutnotan blir betydligt lägre än vad den annars hade blivit.   

Från startmötet fram till det färdiga förslaget eller förslagen tar det ungefär tre veckor. Ett förslag presenteras både i ritningar och med en 3D-modell som du själv kan använda för att se både i och omkring huset. Det brukar ge en tydlig bild av hur det framtida huset skulle kunna se ut. Det vanligaste upplägget är sedan att vi bokar in ett digitalt möte. Med vårt ritprogram öppet delar vi skärm så att ändringar kan göras medan mötet pågår. Vi växlar mellan att titta på huset i 3D och i plan och går igenom om det är något som skulle kunna bli bättre, eller om idéer från flera olika förslag ska resultera i ett förslag att arbeta vidare med.

När revideringarna är gjorda tar vi fram ritningar färdiga att skickas in som bygglovsansökan eller anmälan. För inre ombyggnation av bärande konstruktion krävs anmälan till kommunen. För fasadändring eller tillbyggnad inom detaljplanerat område krävs bygglovsansökan. Vid större tillbyggnader kommer kommunen sedan efterfråga kompletterande handlingar innan de beviljar startbesked. Det kan vara konstruktionsritningar, brandskyddsbeskrivning, energibalansberäkning mm. Större tillbyggnader kan också innebära att en certifierad kontrollansvarig ska utses. Byggingenjörsbyrån tar fram all dokumentation som behövs för att få startbesked, för att ni ska få börja bygga e rom och tillbyggnation..

När en bygglovsansökan bedöms av kommunen kontrollerar de att åtgärderna följer detaljplanen, om det finns en sådan för området. En om- och tillbyggnation ska även följa Boverkets bygg- och konstruktionsregler. De gäller bland annat säkerhet, bärighet, tillgänglighet, brandskydd, rumshöjd, tillgång till dagsljus och energihushållning. Även om det befintliga huset byggdes långt innan dagens regler fanns så måste de nya delarna uppfylla dagens standard. När det gäller fritidshus finns undantag för reglerna när det kommer till tillgänglighet, rumshöjd och energihushållning. 

Dessutom ska plan- och bygglagens krav på att en byggnad ska ha en god form-, färg- och materialverkan uppfyllas. Det kravet gäller både nybyggnation och när man bygger till. Ändringar ska utföras varsamt och man ska ta hänsyn till en byggnads tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden. När man vill förändra byggnader som ligger i områden som är särskilt utpekade som kulturhistoriskt värdefulla är kraven ännu större. Ofta måste en tillbyggnad då vara en tydligt avskiljbar del av huset, man ska alltså kunna se vad som är nybyggt och vad som är ursprungligt. Det kan också gälla till exempel fönstersättning eller färgval.

Rulla till toppen