Villa 6086

Villa 6086 före
Villa tillbyggnation
Villa 6086 före Villa tillbyggnation
Villa 6086

Denna friliggande villa i två plan återfinns i en av Stockholms förorter, i ett av de så kallade Egna hem-områdena. Utöver två våningar har även bostaden ett källarplan.

Byggingenjörsbyråns uppdrag var att ta fram en utformning av tillbyggnation som uppfyllde familjens krav och önskningar men samtidigt kommunens krav på varsamhet i området som är ett kulturmiljömärkt område.

Familjen växte och önskade främst fler sovrum och större sociala ytor på entréplan för familj och besökare. Sovrummen ville de fortsatt ha på övervåningen och ha den ytan privat men även med möjlighet till ett allrum för barn och deras vänner. På entréplan fanns ett befintligt, trångt och instängt kök, så familjen önskade få ett bättre utrymme mellan kök och matplats för att främja socialt umgänge och samtidigt få ett modernare kök att laga mat och umgås i.

Förslaget landade i två tillkommande sovrum på övervåningen och där ett tidigare sovrum nu är genomgångsrum och allrum. På entréplan öppnades det upp en stängd vägg mellan kök och vardagsrum så nytt kök och ny matplats blev mer öppna och inbjudande till härliga måltider och samtal, både med familjen och när vänner är på besök.

Vardagsrummet flyttas till den nya tillbyggnaden som vetter mot baksidan och den grönskade trädgården.

I tillbyggnadens källare inrättades ett tillkommande gästrum för långväga gäster och släkt. Källarnedgången byggdes om och räcket byttes till ett mer tidstypiskt och välkomnande.

Familjen ville lätta upp fasaden och tillsammans landade vi en ljusare kulör som återfinns i området och med gröna trädetaljer så som fönster och dörrar. På en tidigare tillbyggnad byttes ett pulpettak till sadeltak för att byggnaden skulle harmonisera än mer i området.

Byggingenjörsbyråns uppdrag: arkitekt- och konstruktionsritningar.

Fakta

Boarea tillkommande: 40 kvm

Fasad

Tillbyggnation fasadritning

Planritning

Planlösning källarplan
Källarvåning

Planritning

Planlösning entréplan.
Entrévåning

Planritning

Planlösning övervåning
Övervåning
Rulla till toppen