Villa 9066

Klicka på bilderna för att se hela huset.

Villa 9066

Denna friliggande villa, ursprungligen i ett plan med källare och inredd vind återfinns i en kommun norr om Stockholm. Fastigheten ligger i ett vad som kallas kulturmiljömärkt område vilket kräver extra varsamhet i kommande utformning och gestaltning vid ändring av byggnaden så denna inte anses förvanskas.

Vårt uppdrag var att utifrån kundernas egna skisser och tankar ta fram en utformning där huvudbyggnaden försågs med både tillbyggnation och påbyggnation, vilket rymde inom fastighetens detaljplan.

Familjen har nyligen förvärvat huset och gillade läget men behövde ett större hus. Familjen hade växt och huset behöver tillgodose deras behov som större familj. Stora sociala ytor på entréplan, ett luftigt och härligt kök och sociala ytor som länkar an mot baksidans grönskande trädgård.

Sovrummen vill de främst ha på övervåningen och ha den ytan privat men även med möjlighet till ett allrum för barn och deras vänner. Stort badrum och större klädkammare var ett av önskemålen som de gärna ville skulle tillgodoses. Detaljplanen för fastigheten tillåter även att 1/3 av vinden inreds så det sågs som en bonus när utformningen ses över.

Garaget flyttas från befintlig källare till tillbyggnadens källare för att frigöra utrymmen för hobby och verkstad i källaren samt ett framtida relaxrum.

För att behålla fastighetens karaktäristiska och klassiskt enkla drag från 1930-talet ses tillbyggnationen som en ren förlängning av befintlig byggnad. Påbyggnationen av en våning till med inredd vind ska härleda till att man just bara lyft på en våning på befintlig byggnad. Takvinkel är den samma som tidigare och gavelfönster på vinden ska härledas känslan av den till befintliga byggnaden.

Familjen ville lätta upp fasaden och tillsammans landade vi en ljusare kulör som återfinns i området och med gröna trädetaljer så som fönster och dörr. I samråd med sakkunnig inom kulturmiljö har fönstersättning, fasaddetaljer, kulörer och materialval diskuterats för att hitta ett hållbart val även för området och framtiden.

Byggingenjörsbyråns uppdrag: arkitekt- och konstruktionsritningar.

Fakta

Boarea tillkommande: 160 kvm

Fasad

Påbyggnation fasadritning

Planritning

Planritning källarvåning
Källarvåning

Planritning

Påbyggnation entrevåning
Entrévåning

Planritning

Påbyggnation övervåning
Övervåning

Planritning

Påbyggnation vind
Vindsvåning

Rulla till toppen