Upphandling inom bygg

Att ordna upphandling inom bygg och anlita en entreprenör för tillbyggnad eller nybyggnad av småhus är ofta en längre process med många frågor. Och när en offert väl är skriven så kanske frågor uppstår som om priset är rätt, om tillräcklig kunskap finns och om tidsaspekt/betalningsplaner är vettiga. Luta dig mot oss på Byggingenjörsbyrån för en effektiv och lyckad upphandling.

Upphandling Byggingenjörsbyrån

Förfrågningsunderlag

Det viktigaste startarbetet med en upphandling inom bygg är att se till att alla specifikationer är med, såväl tekniska lösningar såsom utförandedetaljer. Det samlas i det vi kallar för förfrågningsunderlag, FFU.

Detta för att byggföretaget/hustillverkaren ska kunna sätta ett fast pris och upprätta en tidsplan utan att behöva gissa/uppskatta de olika delarna.

Exempel på detaljer som ingår i förfrågningsunderlag för bygg är:

Rumsbeskrivningar
Tekniska förslag på utförande
Dörr och fönsteruppställningar
Installationsdetaljer
Rivningsplaner
Vad som ingår i VVS och el
Materialval

Jämförbara offerter & viktiga trygghetsfaktorer

Oftast tas det in flera offerter och då ska det säkerställas att offerterna är jämförbara till innehåll, kvalitet, pris och tider. Om du låter oss bistå er i upphandlingsförfarandet ger det en rad fördelar. Vi känner till företag för olika typer av byggnationer och vilka som har rätt kunskaper. Detta kompletteras med företag som ni har kontakt med eller har fått rekommenderade. I och med att offerter kommer från olika håll vet man att prisbilden är jämförbar.

Genom vår kunskap får ni hjälp att identifiera realistiska kostnader, räta ut eventuella frågetecken och veta vilka krav som kan ställas.

Många privatpersoner är osäkra på vilken entreprenör de ska anlita. Vi minskar riskerna genom konkreta åtgärder:

Referenser
Utdrag utav ekonomiska rapporter (som UC)
Betalplan utan förskottsbetalningar
Kontrollerad byggnation

Processen steg för steg

Steg 1. Inventering

Inventering, behov, analys, förslagshandlingar

Steg 2. FFU

Vi upprättar förfrågningsunderlag i dialog med dig: ritningar, specifikationer och beskrivningar för din byggnation.

Steg 3. Utskick

Efter att du godkänt förfrågningsunderlaget skickar du som kund detta till ett antal utvalda entreprenörer (två till tre är brukligt). För visning av befintlig fastighet kontaktas du direkt av byggföretagen. Frågor kring tekniska lösningar och utformning besvaras av Byggingenjörsbyrån.

Steg 4. Återkoppling

Inväntande och aktivt återkopplande till alla parter för att erhålla offerter.

Steg 5. Granskning

Vi hjälper dig sedan att granska och jämföra offerterna. Tillsammans diskuterar vi kring vilken kandidat som är lämpligast att gå vidare med. Ibland kan det krävas kompletterande uppgifter och förtydliganden från byggföretag innan du kan ta ställning. Inför kontraktsskrivning granskas entreprenörens tidigare och stundande ekonomi och försäkringar. Oftast förekommer även ett möte direkt mellan kund och offererande byggföretag för detaljdiskussion innan kontraktsskrivningsmöte.

Steg 6. Val

När du fattat ett beslut bokas kontraktsskrivning bokas med båda parter och Byggingenjörsbyrån där vi under cirka två timmar diskuterar och fastställer:

Pris
Innehåll
Betalningsplan
Kontroll
Viten
Vem gör vad
Ändring/tilläggsarbeten under entreprenad
Försäkringar
Praktiskt handhavande

Vi går igenom saker att tänka på och ser till att du och den andra parten har samma uppfattning om vad som ska utföras, när och till vilken kostnad. Under detta möte utformas ett kontraktsförslag, ABS18, med FFU som bilaga, för parternas möjlighet att göra affär.

Steg 7. Kontrakt

Färdigt kontrakt och byggnation startar.

Vilket projekt står du inför? Kontakta oss för en framgångsrik upphandling! Det finns också möjlighet att dra nytta av oss under hela den fortsatta byggprocessen.

Boka en kostnadsfri konsultation

Ska vi sätta oss ner och prata om dina idéer och byggdrömmar?

Vi erbjuder alltid nya kunder en 50 minuter kostnadsfri konsultation angående ditt byggprojekt, främst utifrån arkitektur och funktionsdugliga ytor. Konsultationen genomförs via ett videomöte eller på något av våra kontor där våra duktiga ingenjörer anpassar konsultationen efter var i processen just du befinner dig.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för att boka tid. Du kan även skicka e-post till info@bib.se.

Rulla till toppen