Konsten att bygga till!

När huset är för litet för en växande familj, när nya behov uppstår eller att möjligheten i livet äntligen är i kapp så funderar många på en större bostad. Efter att ha undersökt möjlighet till att byta bostad så faller valet i stor grad på att istället bygga till befintligt hus. Hur går man då tillväga?

Fastigheten

Behövs bygglov eller annan anmälan för att bygga till er fastighet? Ta kontakt med kommunen för svar och tips och begär de handlingar som finns. Då kommer ni få svar på vilka möjligheter som ni har i förhållande till ytor, höjder, våningsplan, placering etc.

Idé och behov

Vad behövs för nya rum/funktioner, tex fler sovrum, större vardagsrum, hemmakontor, gästrum eller WC? Gör en lista på önskningar och uppskatta behov av storlek på varje yta. Viktigt att tänka på om det är något särskilt rumssamband som önskas så att rätt yta hamnar på rätt ställe. Åt vilka väderstreck är det möjligt att bygga till? Vilken del av tomten är viktig att bevara? Vilka ytor i befintligt hus kan göras om för att minimera storlek på tillbyggnad? Det gäller att försöka skapa ett bra hus som helhet, gärna såsom att det kunde varit byggt som ett större hus från början, istället för tillbyggt.

Utformningstips

Skapa inga gångstråk i huset utan få till möblerbara ytor/funktioner nära varandra. Undvik att skapa ett genomgångsrum mellan gammal och ny del om ytan inte har en önskad funktion. Försök att inte vara styrd av tidigare rör- och köksplaceringar för bästa resultat. Är kök eller badrum i tid för att bytas ut så kan de flyttas om utformningen vinner på det.

Rekommendation

Det är ofta mer komplext att bygga till än att bygga ett nytt hus. Gör en budget så att ni vet att ni inte skapar något som blir för kostsamt. Ritar ni själva så träffa arkitekt åtminstone en gång som bollplank. Sedan behövs ofta någon typ av ingenjör/konstruktör för att du ska veta hur det är möjligt att gå tillväga. Då tillbyggda hus ofta får en förändrad situation så bör ni tänka på bärighet, ventilation, uppvärmning, el etc så att ni vet att det går att bygga till utan komplikationer. Har huset befintlig källare och kan man då bygga en platta med golvvärme på den nya delen? Om den nya delen har högre i tak, kan befintlig del byggas om? Ska det sitta plast på alla ytor på insidan? Dessa är frå-gor som skiljer sig från olika fastigheter så ta hjälp i tidigt skede för att veta hur.

Ofta är det en bra affär att bygga till sitt hus och det utvecklas till ett boende som är anpassat efter era behov för bästa resultat.

Lycka till!

Johan Grufman/ Byggingenjörsbyrån

Planerar du en tillbyggnation men skulle behöva få bolla dina idéer med någon? Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation.

Rulla till toppen