Bygga till


Bygga till huset

När huset är för litet för en växande familj, när nya behov uppstår eller att möjligheten i livet äntligen är i kapp så funderar många på en större bostad. Hur går man då tillväga om man vill göra en utbyggnad eller bygga till sitt befintliga hus?

Hur går jag tillväga?

Behövs bygglov eller annan anmälan för att bygga ut eller bygga till er fastighet? Ta kontakt med kommunen för svar och tips och begär de handlingar som finns. Då kommer ni få svar på vilka möjligheter som ni har i förhållande till ytor, höjder, våningsplan, placering etc.

Villa 5851 förebild
Villa 5851 efterbild

Har du frågor kring att bygga till eller bygga ut ditt befintliga hus? Kontakta oss för mer information om vad vi kan hjälpa dig med. Vi erbjuder en kostnadsfri digital konsultation angående ditt projekt om du önskar det eller skicka enkelt in din frågeställning så återkommer vi inom kort.

Huset

Bygga till ett befintligt hus kan vara ett bra alternativ för den som vill ha mer plats utan att behöva flytta. Det kan handla om att bygga till ett extra rum, en altan eller en garage etc. Bygga till kan också innebära att man höjer taket eller bygger ut i sidled. Det är viktigt att tänka på att bygga till kan medföra extra kostnader och att det kan finnas byggregler och riktlinjer att följa. Det kan också påverka husets värde och driftskostnader. Det är därför viktigt att planera och genomföra en tillbyggnad på ett hållbart och ansvarsfullt sätt.

Slutresultatet blir bäst om ni har tänkt igenom allt innan och har fått en klar plan. Tänk på hur huset skall användas och av vilka, nu och i framtiden. Bara familjen? Släkt, vänner och bekanta? Hur många sovrum ska det vara och vad händer när barnen flyttar ut?

Arkitekten

Innan man börjar bygga till ett hus är det viktigt att göra en grundlig planering. Detta kan innebära att man tar hjälp av en arkitekt eller en byggkonsult för att få en bra och hållbar lösning. Se till att ni får en bra kontakt direkt med er arkitekt så att ni får del av all erfarenhet som finns av tidigare projekt för att huset skall bli perfekt för er. Viktigt att ni får en bra dialog med arkitekten som guidar er vidare med aktuellt lagrum och goda idéer när det gäller att bygga till ett hus.

Referenser

Nyfiken på om- och tillbyggnationer som vi har ritat? Kolla in våra referenser här: Referenser på till- och ombyggnationer (länk)

Bygglov och kontrollansvarig

Bygglov får enligt lagen ta tio veckor från att komplett ansökan lämnats in till aktuell kommun, men vissa kommuner har kortare handläggningstider än så. Vad som ska lämnas in brukar redovisas klart och tydligt på kommunens hemsida. Säkerställ att allt är med, och att det är korrekt, och om om- eller tillbyggnationen kräver det, välj en kontrollansvarig som ni känner förtroende för.

Det är ni som byggherre som utser kontrollansvarig. Ta därför in ett par offerter på kontrollansvar och prata med dem så att ni känner att det är en person som ni kan förlita er på under hela byggnationen. Fråga också hur många platsbesök som ingår i offerten så att ni vet hur kontroll kommer att utföras. Kontrollansvarig hittar ni på bland annat på boverket.se.

Funderar du på att bygga om- eller bygga till ditt hus? Kontakta oss på Byggingenjörsbyrån för en kostnadsfri konsultation. Hos oss finns arkitekter, konstruktörer, kontrollansvariga och besiktningsmän in house. På så sätt kan vi erbjuda en samlad kompetens som spänner över hela byggprocessen.

Här kan du läsa mer om vår tjänster (länk)

Läs mer om byggregler och bygglov hos Boverket (länk)

Boka en kostnadsfri konsultation

Ska vi sätta oss ner och prata om dina idéer och byggdrömmar?

Vi erbjuder alltid nya kunder en 50 minuter kostnadsfri konsultation angående ditt byggprojekt, främst utifrån arkitektur och funktionsdugliga ytor. Konsultationen genomförs via ett videomöte eller på något av våra kontor där våra duktiga ingenjörer anpassar konsultationen efter var i processen just du befinner dig.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för att boka tid. Du kan även skicka e-post till info@bib.se.

Rulla till toppen