Bygga till


Bygga till

När huset är för litet för en växande familj, när nya behov uppstår eller att möjligheten i livet äntligen är i kapp så funderar många på en större bostad. Hur går man då tillväga om man vill bygga till sitt befintliga hus?

Fastigheten

Behövs bygglov eller annan anmälan för att bygga till er fastighet? Ta kontakt med kommunen för svar och tips och begär de handlingar som finns. Då kommer ni få svar på vilka möjligheter som ni har i förhållande till ytor, höjder, våningsplan, placering etc.

Bygga till

Tomten

När ni ska välja tomt är det viktigt att ta reda på vilken plan och vilka bestämmelser som gäller för den specifika tomten. Dessa reglerar till exempel antal våningar på huset, storlek och höjder eller om tomten ligger på landet och inte har några regleringar.

Tänk även på att undersöka om tomten är ansluten till vatten, avlopp och el eller var närmsta anslutning finns.

Är tomten lämplig för ert tänkta hus? Väderstreck och solinstrålning? Finns det en geoteknisk undersökning av marken gjord eller måste ni beställa den?

Vissa tomter där det måste grävas ur mycket eller sprängas kan det ibland bli stora kostnader så rekommendationen är att ta in offert på grundarbetena innan tomtköpet slutförs.

Sök tomt hos kommunen, mäklare eller om ni själva hittar en tomt som ni vill bygga på och ta reda på vem som äger den. Ibland är den bästa affären att köpa ett sämre hus att riva för att få önskad tomt.

Huset

Det gäller att hitta en kombination av önskade funktioner, rum och utformning i konstellation med konstruktion, produktion och ekonomi. Starta med att göra en önskelista med antal rum, vilka typer av rum, funktioner, rumssamband och diskutera fram en budget tillsammans med banken. Hur vill ni att huset ska se ut? Vilken stil? Antal våningar? Plåttak? Stenhus? Trähus? Golvvärme? Kamin? Det är många frågor som ska besvaras innan listan är klar.
Slutresultatet blir bäst om ni tänkt igenom allt innan och fått en klar plan. Tänk på hur huset skall användas och av vilka, nu och i framtiden. Bara familjen? Släkt, vänner och bekanta? Hur många sovrum ska det vara och vad händer när barnen flyttar ut?

Arkitekten

Ofta kommer frågan om man ska bygga ett färdigt kataloghus eller arkitektritat lösvirkeshus och i dagsläget är det ibland en hårfin skillnad då många hustillverkare anpassar produktion efter en arkitekthandling eller att hustillverkare tillhandahåller arkitekt. Oavsett vad, se till att ni får en bra kontakt direkt med arkitekten så att ni får del av all erfarenhet som finns av tidigare projekt för att huset skall bli perfekt för er. Viktigt att ni får en bra dialog med arkitekten som guidar er vidare med aktuellt lagrum och goda idéer.

Bygglov och kontrollansvarig

Bygglov får enligt lagen ta tio veckor från att komplett ansökan lämnats in till aktuell kommun, men vissa kommuner har kortare handläggningstider än så. Vad som ska lämnas in brukar redovisas klart och tydligt på kommunens hemsida. Säkerställ att allt är med, och att det är korrekt, och välj en kontrollansvarig som ni känner förtroende för.

En kontrollansvarig måste finnas för varje nybyggnation enligt plan- och bygglagen och det är ni som byggherre som utser kontrollansvarig. Ta därför in ett par offerter på kontrollansvar och prata med dem så att ni känner att det är en person som ni kan förlita er på under hela byggnationen. Fråga också hur många platsbesök som ingår i offerten så att ni vet hur kontroll kommer att utföras. Kontrollansvarighittar ni på bland annat på boverket.se.

Funderar du på att bygga nytt? Kontakta oss på Byggingenjörsbyrån för en kostnadsfri konsultation. Hos oss finns arkitekter, konstruktörer, kontrollansvariga och besiktningsmän.

Här kan du läsa mer om vår tjänster (länk)

Läs mer om byggregler och bygglov hos Boverket (länk)

Boka en kostnadsfri
konsultation

Ska vi sätt oss ner och prata om dina idéer
och byggdrömmar?

Vi erbjuder alltid nya kunder en 50 minuter konstnadsfri konsultation
om byggprojekt på något av våra kontor i Stockholm, Västerås eller Eskilstuna. Våra duktiga ingenjörer anpassar konsultationen efter var
i processen just du befinner dig.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för att boka tid.

Scroll to Top