Att välja byggföretag till er byggnation!

Att välja rätt byggföretag är viktigt för att säkerställa att ditt byggprojekt blir av hög kvalitet och att allt går som planerat. När tanken på tillbyggnad eller nytt hus har landat och när ritningar/underlag har tagits fram så kommer momentet när ni måste göra ett val av vem som ska bygga er bostad. Jag skriver vem istället för vilket företag för att det är händerna på plats som kommer att göra skillnaden så att det motsvarar era förväntningar.

Se till att underlaget med vad ni vill köpa (rum, ytor, detaljer, installationer, estetik) är så komplett som möjligt och ta sedan kontakt med olika byggföretag. Byggföretag hittar ni på webben, genom tips från arbetskamrater eller av grannar som byggt etc. När ni träffar en representant från byggföretaget så kontrollera vem det är ni möter och vilken roll den personen har. Försök att få in flera offerter för att ta ställning till pris och innehåll som passar er och ert byggprojekt.

Tips inför valet av byggföretag:

Ta alltid referens; be att få referenser av företaget men det är ännu bättre om ni kan komplettera dessa referenser med att prata med någon annan som också har anlitat företaget.
Sök på webben om det finns någon som skrivit en recension eller om det finns en rating.
Ställ frågor när du träffar företagen, se till att ställa så många frågor som möjligt. Fråga om deras erfarenhet, hur de hanterar eventuella problem och hur de håller budgeten.
Om ni vet var de brukar köpa sitt byggmaterial kan ni alltid fråga efter rekommendation där.
Jämför offerter: Be företagen att ge dig en offert på det arbete som ska utföras. Jämför dessa offerter för att hitta det mest prisvärda alternativet.
Om du är intresserad av att använda miljövänliga material och tekniker, se till att företaget har erfarenhet av detta och att de har en hållbarhetssplan.
Ta alltid ett UC (ekonomisk rapport) om företaget som ni avser att bygga med. Här får ni se om det är en god status på företaget, vilka som företräder företaget, om det finns tidigare konkurser och vilka beloppsstorlekar på betalningar där det är bedömt för risk.
Kontrollera alltid att byggföretaget har en aktuell försäkring. Kontrollera att den stämmer med årsomsättning, antal anställda och att eventuellt skrivet objektsbelopp inte är lägre än er offert.
Hör vilken/vilka personer som kommer att vara hos er och är det viktigt för er så namnge dem i er överenskommelse.
Skriv alltid ett kontrakt där det framgår vem som är er kontakt för eventuella ändrings- och tilläggsarbeten. Läs igenom kontraktet noga och se till att du förstår allt innan du skriver på. Ställ eventuella frågor och se till att allt som överenskommits finns med i kontraktet.
Be att få kopior på certifikat/behörigheter så att ni vet att ni kommer få rätt intyg när byggnationen är klar. Elbehörighet, SÄKER VATTEN, Byggkeramikrådet BKR, våtrumsbehörighet, godkänd för att upprätta arbetsmiljöplan, behörig ställningsbyggare. Vad behöver er byggnation för certifikat/behörighet?
Höll byggföretaget avtalad tid? Blev det fördyringar (icke planerade tillägg)? Vem var er kontaktperson? Vad hette de som jobbade hos er? Var kommunikationen under byggtiden bra och om de skulle bygga igen-skulle de anlita samma byggföretag?

Genom att följa dessa tips kan du välja ett byggföretag som du kan lita på och som hjälper dig att genomföra ditt byggprojekt på ett lyckat sätt. Sammanfattningsvis så kan jag efter erfarenhet av tusentals kundprojekt klart uttrycka att byggnationens slutresultat inte blir bättre än händerna som byggt. Så var noggrann med ert val! Läs gärna andra inlägg som att Skriva kontrakt (länk), Konsten att bygga till (länk) etc så att er kunskap är hög inför påbörjan av ert byggprojekt.

Johan Grufman/ Byggingenjörsbyrån

Står du inför ett kommande byggprojekt och behöver hjälp med arkiotektritningar, konstruktionsritningar eller upphandling? Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation!

Rulla till toppen