Plåtarbetens kulör utvändigt

Intrycket av ett hus är inte starkare än det svagaste valet och efter att ha skrivit många hundra entreprenadkontrakt åt kunder genom åren så förvånas jag över att det finns detaljer som inte är helt bestämda och ett par av dem kan vara färg på husets plåtarbeten och detaljer. Fönsterplåtar, vattbrädor, plåtsmygar, hängrännor, stuprör, midjeplåtar m fl kan utgöra ett tillskott i upplevelse av huset.

Om huset byggs nytt så planera färgsättning med er arkitekt och testa gärna olika utförande av färgsättning i modeller. När ett befintligt hus byggs till så bör husets original eftersträvas och detaljsättas utifrån gällande design från husets byggnadsår. Om huset är ombyggt och fått ett nytt utseende så bör det eftersträvas dagsdato för harmoni. Husen från 1980- 1990-talen skulle allt som oftast från början vara vita och där sker ofta byte av färgsättning vid dagens renoveringar. Dessa bör få en genomtänkt design över färgsättningen på plåt. När de vita fönstren nu bli engelskt röda, senapsfärgade eller royalblue så anser jag att fönsterbleckets färg bör ha samma eller en mörkare kulör. Detta för att den vita plåten ofta kan uppfattas såsom smutsig synintrycksmässigt vilket påverkar husets totala uppfattning.

Hängrännor ska ha samma färgsättning som stuprören och det ser med all säkerhet mer genomtänkt ut med harmoni i kulör med övriga fasadplåtar.

Tänk på att vita plåtdetaljer behöver mer frekvent tvättning än mörka och kulörmålade plåtar. Plåtarna på 1980- 1990-tals husen har ofta folien gett vika på och de är dags att renovera nu. Tänk på att få bort all folie och prata med er färgleverantör om hur ni får färgen att fästa och vad ni ska rengöra med innan målning. Om ni väljer att byta plåtar se till att de lutar tillfredställande och att de är täta in mot huset. Använd rätt spik eller skruv som har en tätning så att det ej rinner in i spikhålen och orsakar röta.

Många nya hus monterar plåtar med aluminiserad yta. Det är snyggt och förstärker effekter av rustikt och jordnära. Tänk på att behandla ev. repor och kapningar på dessa så att det ej uppstår korrosion. Gällande plåtar, vattplåtar, vindskiveplåtar etc som gränsar till tak så är det två val: antingen samma färg som taket eller samma färg som övriga plåtar/rännor.
Puts och tegelhus har annorlunda utföranderegler än trähus så se till att det produceras korrekt för ert fasadmaterial för att undvika framtida skador.

Under många år som certifierad besiktningsman har jag anmärkt på plåtarbetenas utförande, dels för att de avvikit för regelverk, dels för sämre utförande. Försök alltid att få plåtarbeten som ska bearbetas utföras av plåtslagare/plåtslageri. När det anmärks på plåtarbeten kan det ofta ha varit andra yrkeskategorier som har utfört dessa och då med ett sämre resultat.

När det gäller plåttak så finns det numera ett stort antal fina produkter att välja på och tänk på hur längder, skarvar och bredder påverkar utseendet på ditt hus. Hitta utseende som passar för ditt hus och som förstärker utseendet. Exempelvis kan ett mindre hus behöva en bandtäckningsbredd som är smalare för att inte så litet ut.
Det är viktigt att följa monteringsanvisningar när plåt monteras så att tillverkarnas förlängda garantier blir gällande.

Sammanfattningsvis så lägg ned lite tid på att göra era val för plåtdetaljer och gör antingen ett säkert val eller var lite modig. Anlitar ni någon så välj en plåtslagare. Plåtarna utgör som sagt detaljer på huset som är viktig för huset helhetsintryck. Lycka till!

/Johan Grufman, Byggingenjörsbyrån

Har du byggnationsplaner och behöver hjälp att reda i frågorna? Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation. Skicka din förfrågan här:

Rulla till toppen