Planera, planera, planera

När väl tankarna om ett nytt hus eller utbyggnation av det befintliga huset börjar komma är det svårt att få bort dem. Familjen kanske blir större eller behov av kontorsyta eller sällskapsrum uppstår. Se då till att planera väl. Vår erfarenhet skvallrar om att byggprojekt stressat på val och beslut antingen finner sämre funktioner eller blir betydligt dyrare i slutänden.

Ska ni bygga nytt så kika på andras byggnationer och i kataloger så att ni får en uppfattning om vad det kan kosta och vad ni gillar. När ni inte kommer längre i tanken boka ett möte med en projektör eller arkitekt för kompletterande åsikter. Titta sedan i villaområden och sök på nätet efter detaljer som ni gillar och samla dessa fakta.

Ska ni bygga ut huset; rita, fundera, diskutera om vad ni tror att det går att göra med huset. Träffa sedan en arkitekt som hjälper er att vända och vrida på förutsättningar, behov och ideer tills ni hittar en ny lösning. Här kan det också behöva göras en okulärbesiktning på befintligt hus innan ni slutligen bestämmer er för utformningen så att det inte blir fördyrande lösningar.
Låt projekteringen (arkitekt, konstruktion, ev besiktningar) ta den tid som behövs så blir det bästa möjliga resultat i slutänden. Om ni sedan skriver kontrakt med byggare med fast avtalat kontrakt så kommer trygghet in i processen vilket ofta kan behövas när man är ovan.

Byggingenjörsbyrån har i många år erbjudit en kostnadsfri konsultation för dessa frågor vilket har hjälpt många i sina val och att faktiskt välja att starta eller ej.

Vårt tips är att ni börjar planera er byggnationsstart ett år i förväg så att ni i lugn och ro kan göra bra val för ert framtida boende.
Lycka till!

Rulla till toppen