Det går i vågor med mode om hur det inreds i våra hus. Tidigare mer målad slätpanel och pärlspont till 70-talets mer abnorma förkärlek för furupaneler i allmogestil och som lackat, brunlaserat, bränt eller obehandlat. Många gamla hus har fått sin orginalpanel framtagna under masonit/gipsskivor och återmålats i grå, gröna eller creamfärgade kulörer. Även många grovsågade underväggar har blivit färgsatta och använts som synliga ytskikt.
Under senare åren är det många, framförallt ut och ombyggnationer, som fått träpaneler inomhus och ofta som fondvägg. Det finns då flera möjligheter att förändra intrycket i ett rum. En stående panel från golv till tak gör att rummet upplevs såsom högre samt en liggande panel ger effekten av ett längre men även lägre rum vilket innebär att liggande panel kanske ska undvikas vid lägre takhöjd. Det finns möjlighet till personlighet om man arbetar med fält eller friis runt rummet vilket innebär att det byggs som en ram i ytterkanterna som ligger åt ett annat håll än panelen innanför.
Det som jag sista året uppfattat att kunderna vill ha är mer råa ytor istället för hyvlade och spårade. Det innebär att det ofta är ytterpanel som sätts på innerväggarna. Ofta så monteras de tätt och så får de torka isär för att få lite glipor och mellanrum. Tänk på att provtorka träet och gör en fuktkontroll så att ni får en uppfattning om hur mycket det kommer att torka. Oavsett vilken panel som används så borde den torka till fuktkvot ca 10%. Lägg den helst i det rum som de ska sitta i och räkna med 3-4 veckors torktid beroende på förutsättningarna.
Rådfråga färghandlaren innan ni sätter igång med målning så att ni planerar för det resultat som ni vill nå. Viktigt att se till att synliga kvistar behandlas på rätt sätt så att ni inte får oönskade fläckar. Om ni monterar panel som kommer att torka isär så tänk på att ni stryker underlaget i samma eller kontrastkulör för bästa effekt. Lika så kanterna på panelen. Det bästa är att måla den innan uppsättning.
Om ni ska limma, spika eller skruva upp dem beror på förutsättningarna. Om ni vill att väggen ska se gammal ut så handspikar ni den och följer linje efter egen uppfattning. I övrigt ska allt kontrolleras med vattenpasset. Detta oavsett om huset från början är snett.
Lycka till med panelandet och jag själv använder/låter använda riktigt trä för bästa effekt.