Hur en effekt upplevs handlar egentligen om skala, beroende på vilket avstånd betraktaren har till effekten och vart betraktaren befinner sig i rummet påverkar förhållningssättet till densamma. Så länge det är vistelse i ett rum är betraktaren en del av det. Färgeffekter finns överallt, eller ingenstans, beroende på vad som ses och upplevs just då. Effekten ses och upplevs oftast samtidigt och är subjektiv men kan ofta styras med färg och ljusval.
En pigmentstark färg blir extra effektfull när omkringliggande färgskalor är nedtonade och inte innehåller lika stark kulörstyrka. Det har tenderat att bli frekvent inom arkitekturen för förstärkningseffekter. När en kulörstark färg tar upp en större yta i blickfånget så skapas en balans i rummet i kombination med dämpade färgval. Något att fästa blicken mot och lugna ett rörigt intryck från färger/saker runtomkring. Med en genomtänkt färgsättning så önskas ofta något oväntat då människan har ofta en förutsatt tanke om hur det ska se ut och uppfattas. Därav är ljus och färgsättningsmetoder som innehåller det oväntade mest effektfullt.
Kulörstarka färger och ljussättning kan tillsammans bilda ett mer effektfulla intryck än var och en av dem. Föreställ er till exempel en färgad takbalk i ett vitt eller grått tak med inbyggd belysning eller ljussatt utifrån. Ett anonymt föremål blir på så sätt enkelt en effektfull inredningsdetalj. Kanske blandade färgval på listverk, t.ex. senapsgul i kombination med engelsk röd, tillsammans med dämpade ljusa väggar och en mjuk belysning i rummet. Ett sätt att jobba med det naturliga ljusinsläppet är att förstärka det med en starkt mönstrad eller färgsatt fondvägg på vägg med fönster med ljusa fönstersmygel. Likaså kommer en färgad ytterdörr ge en intressant kontrast mot en annars mer återhållsamt färgat hus och på så vis kan man leka med känslan av att få ett varmt, markerat och tydligt välkomnande.