Att välja bänkskiva i kök

Bänkskivan i köket ska stå ut med mycket samt vara lätt att hålla ren. Helst ska den stå emot fukt, värme, fysiskt slitage och dessutom vara tilltalande estetiskt. Det finns en enorm mängd av varianter, material, färger, leverantörer, storlekar och funktioner. Numer är arbetsytor större än tidigare då det klassiska diskställ försvunnit och både mikrovågsugnar och kaffemaskiner oftast byggs in i skåp. Priset på bänkskivorna varierar i samma omfattning som utseende så det gäller att få en totalbild innan de beställs.

När det är dags för att beställa skivorna så tänk på några saker:

Ska ni montera själva, hyra in hantverkare eller monterar bänkskiveleverantören? Det gör skillnad för kommande garantisituation så se till att följa alla instruktioner exakt om ni monterar själva eller få leverantören att montera. Om ni byter hela köket samtidigt så se till att även bänkskivorna monteras av samma personal och på samma kontrakt.
Om det ska göras arbeten såsom nedsänkning av hoar, plattor etc så låt leverantören göra det. Det är värt den lilla extra kostnaden istället för att riska att göra fel eller lägga ned onödigt lång tid.
Gör ett val utifrån underhållsbehov/skötsel, utseende och vilka materialfysiska egenskaper som önskas.
Ibland kan det vara långa långa leveranstider så lägg med det i beräkningen.

Vilket material ska valet falla på? Generellt gäller att om flera skivor ska användas i naturmaterial, trä eller sten så kommer inte struktur och färg vara identiska som på prov eller bild.

Träbänkskivor.
Här går det att välja olika träslag, ek, bok, hårdträ med många flera. Dessa kan beställas i vilken fom som helst då de är fingerskarvade och limmade för bästa hållfasthet och finns i olika kombinationer med olika kanter och tjoklek. En fördel med massivt trä är att skador kan snyggas till. Dock krävs underhåll med olja eller vax kontinuerligt för att hålla dem snygga och funktionella vilket kräver en viss anträngning. Det gäller också att försöka att unvika slitage och varma kastruller på ytan.
Laminat
De finns i alla utseenden såsom sten, trä, färger och fantasimönster. Oftast är dessa mycket tåliga mot vatten, repor, värme och slag. Tänk på vid montering att vara extra noga vid kapning och bearbetning så att de inte skadar sammansättningen i skivan så att laminatet släpper.
Natursten
Allt vanligare är det med stenskivor i köket. Här är det nogrann beställning som gäller så att allt hamnar rätt då de inte går att göra om och det inte heller går att göra själv. Välj gärna en granitskiva och de finns i flera färgnyanser då graniten är hård och tålig. Marmorskivor är estetiskt tilltalande men känsligare och bör enligt mig inte vara förstahandsvalet. Tänk också på att stenskivorna är tunga så att underliggande skåp håller för bänkskivans egentyngd.
Konststen
De kan kallas för stenkross, kompositsten eller konststen. Det är bänkskivor av sammanpressat material som ser ut som sten. Skivorna går att få i alla färger, är mer nyanssäkra än sten och kan vara blanka eller matta och i många fall svåra att skilja från natursten. Ofta är de dessutom billigare än sten och med mycket bra egenskaper.
Rostfria
Trenden att få hemmaköket att se mer ut som ett industrikök gör att det ofta används rostfria bänkskivor. Detta skapar en spännande design i kombination med hoar och sarger som ger nästan obegränsade möjligheter och med mycket tåliga ytor som ofta är lika vackra med patina.e kan kallas för stenkross, kompositsten eller konststen. Det är bänkskivor av sammanpressat material som ser ut som sten. Skivorna går att få i alla färger, är mer nyanssäkra än sten och kan vara blanka eller matta och i många fall svåra att skilja från natursten. Ofta är de dessutom billigare än sten och med mycket bra egenskaper.

Det var allt och se till att i så tidigt stadie som möjligt få in tanken på bänkskivan. Ska ni kosta på köket så se till att ni får tid av leverantörens arkitekt för rådgivning.

Rulla till toppen