Bygga nytt


Bygga nytt hus

Det finns olika val att göra om du funderar på att bygga nytt hus. Ska du köpa ett färdigt kataloghus eller att starta husdrömmen hos en arkitekt?

Byggprocessen för att bygga nytt kan uppfattas som alltför omfattande för den som inte har gjort det förut så ta hjälp i så tidigt skede som möjligt för att realisera era funderingar. Att bygga nytt hus är för många människor den största investeringen i livet så det är viktigt att det blir rätt.

Idé och behov

Vad behövs/önskas för nya rum/funktioner, t ex fler sovrum, större vardagsrum, hemmakontor, gästrum, relax, garage eller WC?

Gör en lista på önskningar och uppskatta behov av storlek på varje yta. Viktigt att tänka på om det är något särskilt rumssamband som önskas så att rätt yta hamnar på rätt ställe. Ska till exempel hall ha direkt kontakt med kök, sovrum, garage? Åt vilka väderstreck är det möjligt att bygga till? Vilken del av tomten är viktig att bevara för gräs, odling, lek? Vilka ytor i befintligt hus kan göras om för att minimera storlek på tillbyggnad?

Går det t ex att ta bort en hall för ett större sovrum eller ändra nån vägg för att få en större entré? Det gäller att försöka skapa ett bra hus som helhet, gärna såsom att det kunde varit byggt som ett större hus från början, istället för tillbyggt.

Det är ofta mer komplext att bygga till än att bygga nytt hus. Träffa en arkitekt för att diskutera de olika möjligheterna. Ofta behövs någon typ av ingenjör/konstruktör för att du ska veta hur det är möjligt att gå tillväga. Då tillbyggda hus ofta får en förändrad situation så bör ni tänka på bärighet, ventilation, uppvärmning, el etc så att ni vet att det går att bygga till utan komplikationer.

Har huset befintlig källare och kan man då bygga en platta med golvvärme på den nya delen? Om den nya delen har högre i tak, kan då även befintlig del byggas om? Ska det sitta diffusionstät plast på alla ytor på insidan? Dessa är frågor som skiljer sig från olika fastigheter så ta hjälp i tidigt skede för att veta hur.

Planerar du att bygga nytt hus men skulle behöva bolla dina idéer med någon? Vi på Byggingenjörsbyrån har både arkitekter, konstruktörer, kontrollansvariga och besiktningsmän som kan hjälpa dig. Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation.

Läs mer om våra tjänster här (länk)

Läs mer om regler för bygglov och byggande på Boverkets hemsida (länk)

Boka en kostnadsfri
konsultation

Ska vi sätt oss ner och prata om dina idéer
och byggdrömmar?

Vi erbjuder alltid nya kunder en 50 minuter konstnadsfri konsultation
om byggprojekt på något av våra kontor i Stockholm, Västerås eller Eskilstuna. Våra duktiga ingenjörer anpassar konsultationen efter var
i processen just du befinner dig.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för att boka tid.

Rulla till toppen